Jak se nespálit při výběru pozemku

Je pozemek opravdu vhodný k výstavbě? Určitě doporučujeme nepodceňovat vlastnosti půdního podloží, hornin pod povrchem a stav spodních vod na Vámi zamýšleném pozemku. Co tedy zcela jistě doporučujeme je geologický, hydrogeologický a radonový průzkum již ve fázi příprav koupě pozemku, tak může ušetřit nemalé starosti.
Mohu na pozemku stavět? To je častá otázka, kterou se s klienty často zabýváme. Odpověď však nezjistíte pouze náhledem do katastru nemovitostí, ale z územního plánu. Většina pozemků, na kterých dosud žádná stavba nestála, je evidována jako orná půda. Naopak v případě, že na pozemku kdysi stavba stála nebo stojí stavba s evidenčním číslem a bude se demolovat, neznamená to, že stavební povolení nebude problém. 
Jak na zasíťování pozemku? Pokud je pozemek již plně zasíťovaný, máte zřejmě vyhráno, pokud ne, většinou se tato skutečnost odráží na nižší kupní ceně, nicméně je třeba před koupí na stavebním úřadu ověřit, zda zasíťování bude možné. Po ověření je nutná i konzultace se správci sítí, zda Vás vůbec budou moci připojit, potíže může způsobit například nedostatek elektřiny v síti či vody. 
Sousedské soužití a přístupová cesta byla již mnohokrát kamenem úrazu při cestě k vysněnému bydlení. Proto si před koupí zjistěte, zda je k pozemku zajištěna, a pokud ne, jak velkou investici by představovalo její zřízení. Vyhnete se tak dost nepříjemné situaci.
Máte zájem o stavbu rodinného domu na klíč, rekonstrukci, přístavbu nebo hodinovou výpomoc našich řemeslníků? Neváhejte nás kontaktovat!