Rozlišení typů staveb a nový stavební zákon

Stavby rozlišuje nový stavební zákon na drobné, jednoduché, vyhrazené a ostatní. Tohle rozčlenění má význam především k nutnosti žádat o stavební povolení nebo možnost postavit si stavbu svépomocí. S Livertix tohle řešit a zjišťovat nemusíte, jelikož vše vyřídíme za vás.
Pokud by vás toto téma zajímalo detailněji, podrobným přehledem jednotlivých staveb se stavební zákon zabývá v přílohách 1 až 3. V těchto přílohách naleznete třeba pojem drobné stavby, což je například mobilní domek, stavba na pozemku domu či chaty jako skleník nebo zahradní domek na nářadí a další, které neslouží pro podnikatelskou činnost. Pouze tyto drobné stavby nepodléhají povolovacímu procesu, u ostatních záměrů je nutné podat žádost o stavební povolení.
O stavební povolení se žádá u státního krajského stavebního úřadu, což je nejčastější situace u stavby rodinného domu. U vyhrazených staveb, které najdete v příloze č. 3 zákona, to jsou například dálnice, o povolení rozhoduje specializovaný stavební úřad. Pokud neplánujete stavbu dálnice, přílohu č. 3 klidně přeskočte a ohledně stavby rodinného domu na klíč nám rovnou zavolejte.
Máte zájem o stavbu rodinného domu na klíč, rekonstrukci, přístavbu nebo hodinovou výpomoc našich řemeslníků? Neváhejte nás kontaktovat!